En resa till Solens rike

 IMG_0034jonas2

Ett kolberoende Kina satsar stort på förnybar el och därför håller landet i år en internationell tävling i byggandet av solenergi hus. Chalmers ställer som första svenska lag upp med bidraget Halo.

Bank! Bank! Zeowww! Tältets tjocka plastduk gör inte mycket för att dämpa ljudet av hammarslag och skrikandet av en träplanka som möter den runda snurrande sågklingan. Inuti tältet råder det en febril aktivitet. Två unga kvinnor i vita bygghjälmar konkar runt på en träbalk, på den skelettliknande konstruktion som skall bli taket sitter en man iförd full byggmundering och hamrar fast planka efter planka. Halo heter bygget och är ett hus med taket täkt av solceller. Huset skall stå klart om nio dagar och det finns fortfarande mycket kvar att göra. Mellan två högar med ljust trä kommer en man med långt hår, skägg och en vit t-shirt med Halo i blå text.
­

– Vi börjar lasta in huset i containrar 1:e maj. Sen går skeppet till Kina den 18:e, säger Josua Smedberg, arkitektstudent och projektkoordinator för Halo.

IMG_0037jonas2

Slutdestination är Datong. En stad med drygt tre miljoner innevånare som har kolgruvor som sin största industri. Kinas industriella framfart har till stor del fått sin energi från fossila bränslen och Datong har varit en viktig producent av kol. Mellan 2004 och 2010 kom ungefär 79 procent av Kinas totala elanvändning från kolkraft, 30 procent högre än genomsnittet i världen, med konsekvensen att Kina släpper ut mest växthusgaser i världen. En titel landet inte är helt nöjda med. Så det är nog ingen tillfällighet att det är just i Datong som man valt att lägga Solar Dechatlon 2013. En internationell tiokamp i solenergihusbyggen där studenter från hela världen visar upp sina kreationer. Tävlingen startades av USAs energi departement 2002 och har som mål att visa både de ekonomiska och miljömässiga vinster som solenergi kan erbjuda.

De tävlande husen bedöms efter både ren konsumentvänlighet och kostnadseffektivitet såväl som energiproduktion och effektivitet. Efter en överenskommelse mellan USA och Kina från 2011 har Kina som en del av en ökad satsning på förnybar energi fått tillstånd att hålla sin egen version av Solar Dechatlon i augusti. Men för chalmeristerna började resan mot Kina redan för 18 månader sedan.

– Halo var från början ett projektarbete av äldre studenter. Sedan skickade anställda på Chalmers in bidraget till tävlingen. Efter att vi blev antagna till tävlingen tog vi över projektet, säger Josua Smedberg.

Namnet Halo kommer från den runda formen och användningen av solceller. De solceller som används för Halo är relativt nyutvecklade och är i första hand tänkta för segelbåtar. De är böjliga, lätta och laminerade i plast vilket gör att de funkar både som en källa till el och som regnskydd. Solenergi har länge benämnts som en av framtidens källor till ren, miljövänlig energi men fortfarande sets som något av en utopi. Sanningen är idag något ljusare. Halo skall enligt beräkningarna producera ett överskott av el under ett år. Även på så nordliga breddgrader som Göteborg.

– Huset behöver däremot fortfarande vara anslutet till kraftnätet. Vi har inte byggt in några möjligheter att lagra ström i Halo för tillfället.  Det krävs att man har en extern källa på natten. Däremot beräknas huset producera ett överskott av ström dagtid, framförallt på sommaren, säger Josua Smedberg.

Överskottet kan man skicka ut i kraftnätet och få betalt för. På så vis kan man fortfarande gå plus ekonomiskt över ett års tid. Även om man behöver köpa el på natten. Valet av en rund form har både estetiska och praktiska motiv. Den större golvyta man får med en rund design skall i teorin ge positiva effekter för energianvändningen. Men framförallt är den annorlunda och kommer troligtvis sticka i ögonen på domarna.IMG_0017jonas2

Vrrrrr! Vrrrrr! På väg in i huset skiljs jag och Josua åt av att en man resolut ställer sig i dörröppningen och börjar skruva upp en metallist. Han ignorerar alla utomstående besökare och fokuserar på skruvdragaren. Med en snar deadline går arbetet först. Köket innanför dörren har formen av en halvcirkel och domineras av ett stort matbord. Här är det tänkt att upp till tio personer skall kunna sitta samtidigt. Den runda formen är inte bara ett designgrepp för att sticka ut, det är även en klassisk form för att skapa en mötesplats. Halo är designat för fyra personer, som delar alla utrymmen förutom sovplatser. Tanken med detta är att skapa ett boende som är hållbart både för individen och för miljön. Eller som Halos ledord säger ”Shared space is double space”.

– Många bor idag ensamma i små studentlägenheter, genom att bo flera med delade ytor får man en mer social tillvaro och behöver inte känna sig ensam. Men litet är det. Vi har gjort en poäng av att komprimera så mycket som möjligt, säger Josua Smedberg.

För tillfället har Halo ett gemensamt kök, badrum, vardagsrum, tvättstuga, två studieplatser och fyra loftsängar. Utan skiljeväggar mellan sovplatserna. Något som tillsammans med den runda formen antagligen behövt förändras vid en kommersiell produktion. Det märks att Halo är ett samarbete mellan Chalmers olika program. Förutom arkitekternas påverkan på form och design kan man även se ingenjörernas praktiska tänkande i att modellen består av olika moduler som kan monteras isär. Detta för att underlätta nedmontering och frakten till Kina. Modulerna är alla beräknade att passa precis i en standardcontainer.

– Det är både tävling och ett tvärvetenskapligt projekt. Man får mycket praktisk erfarenhet. För tillfället är det mest arkitekt- och väg och vatten studenter med, säger Maria Knutson Wedel, vicerektor Chalmers. Man skulle kunna göra mycket flera sådana här projekt och vi hoppas kunna fortsätta med denna typ av undervisning. Men det måste passa i tid och…

KADABONK!

Vi tittar oss alla nervöst runt efter fallande bjälkar innan vi ser en student med sågspån på luvtröjan och en spikpistol i handen.

Utanför huset står fem män runt en byggnadsställning och försöker lyfta ner det första stora takvalvet som rests. Det är på dessa valv som de stora böjliga panelerna med solceller skall fästas.

– Metallisten som skall sitta i valven var någon millimeter för tjock. Så vi måste såga om alla skarvarna. Det händer alltid oväntade saker när man jobbar med ett verkligt projekt, säger Josua med ett leende.

IMG_0078-(2)jonas2Då tävlingen är internationell påverkas bygget också av olika regler för säkerhet och standard. Bland annat har ett sprinklersystem installerats i sista minuten och allt trä flamskyddats för att huset skall få ställas ut. Inför byggstarten var en del av projektgruppen på besök i Datong. Malin Kempe, projektmedarbetare, var med och blev imponerad av tävlingens omfattning.

– Det är stor uppmärksamhet kring Solar Decathlon i Datong. De har byggt upp en hel stadsdel i samband med tävlingen. Det påminner om byggandet inför OS i Peking. Vi hade till och med poliseskort när vi var där på besök.

Datongs storsatsning på Solar Decathlon är en del av Kinas strävan mot att förbättra sitt miljöarbete. Som en del av nuvarande femårsplan skall 11,4 procent av landets totala elkonsumtion komma från förnyelsebar el till 2015 och nå 15 procent 2020. Landet är redan världens största producent av förnybar el och Solar Dechatlon är ett steg som är tänkt att ytterligare minska landets beroende av kolkraft.

– Kina tillverkar redan världens billigaste solceller. Men de ville också ha ett ökat internationellt utbyte. Sen är det nog mycket prestige i att man bygger så mycket inför tävlingen. Man vill bräcka den amerikanska motsvarigheten, säger Josua.

Nio dagar senare är byggandet av Halo färdigt. De skelettliknande takvalven är nu täckta av ett lager svarta solceller. Malin Kempe har bytt headsetet från föreläsningen mot en vit bygghjälm.

– Tre månader tog det att bygga huset. Det har blivit många sena kvällar här. Så nu skall det bli riktigt kul att få åka till Kina och visa upp det! Säger Malin med ett stort leende.

Huset får inte vara färdigt länge. De svarta panelerna åker ner i snabb takt och bärs ut från tältet och in i en container som stängs med en metallisk dunk när regeln åker på plats. Nästa gång containern öppnas befinner den sig på andra sidan jorden.

Text och Foto: Viktor Mölne

IMG_0053-(2)